100. YILA DOĞRU TÜRKİYE’DE BASIN VE KADIN ÖZGÜRLÜĞÜ -17 ARALIK 2022
İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Olarak Odamızın 68. Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleri kapsamında düzenlediğimiz “100. YILA DOĞRU TÜRKİYE’DE BASIN VE KADIN ÖZGÜRLÜĞÜ” başlıklı söyleşi Şubemizin Konferans Salonu’nda gerçekleşti. 17 Aralık 2022 tarihinde gerçekleşen söyleşiye konuşmacı olarak Gazeteci, yazar Ayşenur ARSLAN katıldı.
Eklenme Tarihi: 20/12/2022
Eklenme Tarihi: 20/12/2022
ŞUBE BAŞKANIMIZ FUSUN SÜMER’İN SÖYLEŞİ AÇILIŞ KONUŞMASI:
Değerli Konuklar,
Değerli Meslektaşlarım,
Meslek odamızın kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde düzenlediğimiz Ayşenur Aslan söyleşisine hoş geldiniz. Öncelikle Sayın Ayşenur Aslan’a teşekkür etmem gerekiyor. Bizleri kırmadı, davetimizi geri çevirmedi. Sağ olsun, var olsun. Tabii, sizler de bizleri yalnız bırakmadınız, etkinliğimize katılım gösterdiniz. Sizlere de müteşekkiriz.
Ayşenur Hanımı sizlere tanıtmam gerekir mi bilemiyorum. Hemen her gün Halk TV ekranlarından evlerimize konuk oluyor. Pek çoğumuz kendisini sadece Halk TV ekranlarından tanımadık; daha öncesi var ama özellikle Nokta dergisinde yaptığı haberlerle hayatımıza değmeye başladığını hatırlatmak isterim.
Ayşenur Hanım, sadece güncel gelişmelere dair yorum ve değerlendirmeleriyle, haberleriyle hayatımıza değer katmıyor, hangi mesleği yapıyorsa yapsın kadınların başarabileceğini gösteriyor. Bu nedenle bizim açımızdan bir kat daha değerli olduğunu bilmesini isterim.
Aynı şekilde, erkek egemen bir meslek olarak kabul edilen inşaat mühendisliğini icra eden kadınlar için rol model olduğunu da vurgulamayı borç sayarım.
Değerli Katılımcılar,
Evet, ülke tarihi açısından ilginç bir dönemden geçtiğimiz malum. Demokrasi, insan hakları, basın özgürlüğü, yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü gibi temel konularda hayli sıkıntılı günler yaşıyoruz. Sıkıntılarımız bunlarla sınırlı değil tabii ki. Altı yaşındaki çocukların evlendirildiği, her gün birkaç kadının öldürüldüğü, onlarcasının şiddete uğradığı, iktidarın buna seyirci kaldığı, hatta İstanbul Sözleşmesi’nden çekilerek bu kötülüğü adeta teşvik ettiği karanlık bir dönemle karşı karşıyayız.
Sürecin ekonomik ve sosyal yönündeki olumsuzlukları, kötülükleri sıralamaya kalksak sanıyorum ki bugünkü söyleşimizin sınırlarını hayli zorlayacağımız, saatlerin kifayetsiz kalacağı aşikâr.
Sevgili Ayşenur Aslan’la bugün 100. yılını karşılamaya hazırlandığımız Cumhuriyetimizin basın özgürlüğü ve kadın özgürlüğü bağlamında bulunduğu noktayı tartışacağız. Kendisi uzun yıllardır gazeteci kimliği ile bizleri aydınlattı, yol gösterdi, ufkumuzu açtı. Belki de şimdiye kadar olmadığı kadar görüşlerine, yol göstericiliğine ihtiyaç duyduğumuzu söylemek durumundayım.
Çünkü biz bu kötülüğü alt edemezsek bir süre sonra tartışabileceğimiz özgürlükler kalmayacak. Sevgili Ayşenur Aslan’ı işte bu nedenle canı gönülden dinleyeceğiz; kendimize, hayatımıza dair sonuçlara ulaşacağız ve makûs talihimizi değiştirmeye çalışacağız.
Ayşenur Hanım hoş geldiniz, sağ olun, var olun. Sözü sizlere bırakıyorum.