HARUN KARADENİZ`İ ANMA ETKİNLİĞİ-23 ARALIK 2022
Eklenme Tarihi: 26/12/2022
Eklenme Tarihi: 26/12/2022
İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Olarak Odamızın 68. Kuruluş Yıl Dönümü Etkinlikleri kapsamında düzenlenen Harun Karadeniz`i Anlama ve Anma Etkinliği 23 Aralık 2022 tarihinde İMO İstanbul Şubesi Harun Karadeniz Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Etkinlik başlangıcında Şubemizin konferans salonunun adının Harun Karadeniz Konferans Salonu olmasına ilişkin gerçekleştirilen törende Refik Durbaş’ın Harun Karadeniz için yazmış olduğu “Harun Karadeniz Düşünceleriyle Yaşıyor” şiiri okundu. Şube Başkanımız Fusun SÜMER’in “Kalplerimizin en derin yerinde kendisine yer açtığımız meslektaşımız Harun Karadeniz’in ismini konferans salonumuza vererek onu gözlerin göreceği bir yere taşıyoruz” sözlerinin ardından Salonun açılış töreni tamamlandı.
Anma Etkinliği, Şube Başkanımız Fusun SÜMER’in açılış konuşmasıyla başladı. SÜMER’in konuşmasından sonra Harun Karadeniz`e ilişkin Şubemiz tarafından hazırlanan belgesel film izlendi.
Önceki Dönem Oda Başkanı Mete AKALIN’ın moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte, Erdener ILDIZ, Fahri ARAL, Süleyman BALKAN, Şükran SONER, Selçuk ESEN, Esat KORKMAZ ve Rezan BULUT söz aldılar.
ŞUBE BAŞKANIMIZ FUSUN SÜMER’İN HARUN KARADENİZ’İ ANMA ETKİNLİĞİNDE YAPMIŞ OLDUĞU AÇILIŞ KONUŞMASI
Değerli Konuklar,
Değerli Meslektaşlarım,
Meslek odamızın 68. Kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirdiğimiz Harun Karadeniz’i Anma Etkinliğine hoş geldiniz. Bugün hem Harun Karadeniz’i anacağız hem de onun güzelim hatırası üzerinden 68 kuşağı devrimci gençleri sevgiyle, saygıyla yâd edeceğiz.
Aynı zamanda kalplerimizin en derin yerinde kendisine yer açtığımız meslektaşımız Harun Karadeniz’in ismini konferans salonumuza vererek onu gözlerin göreceği bir yere taşıyacağız. Buna ihtiyaç var mıydı? Bu simgesel bir adım mıdır? Evet olabilir. Şubeden içeriye adımını atan bir genç meslektaşımız ya da öğrenci üye bir kardeşimizin “Kim bu Harun Karadeniz?” diye sormasını istiyoruz. Açıkçası bu sorunun sorulmasını bekliyoruz.
Çünkü anlatacağımız çok şey var. İyi bir insan, iyi bir mühendis nasıl olunur? Arkadaşlık, dayanışma, fedakârlık nedir? Neden yurtsever olmalıyız, neden bu ülkeyi ve halkı sevmeliyiz? Neden toplumsal sorunları kendi sorunumuz olarak görmeliyiz? Neden adil olmalıyız? Neden verilenle yetinmemeli, araştırmalı, öğrenmeli, gerçeğe öyle ulaşmalıyız? Neden doğayı, insanı, hayatı korumayı asli amaç saymalı ve mesleğimizin odak noktasına bunları koymalıyız?
Evet sorulsun istiyoruz. Sorulsun ki, Harun Karadeniz’in “Biz mühendisler için tek yol, kim için ve ne için çalıştığını bilerek, emekçi halkın yararına üretim yapma olanaklarını aramaktır” sözünden yola çıkarak geçmişimizi, bugünümüzü ve geleceğimizi anlatma, bir başka ifade ile geleneğimizi ve gelecek tahayyülümüzü bugünle buluşturma olanağı yaratılsın.
Evet sorulsun istiyoruz. Sorulsun ki, aralarında Harun Karadeniz’in de bulunduğu bir grup gencin Hakkâri’de bulunan Zapsuyu’na köprü yapmak için kollarını sıvadığını anlatabilelim.
Sorulsun ki, “Boğaza değil Zapsuyuna köprü” şiarıyla başlatılan kampanyanın bugün tartışma gündeminde yer alan kent içi ulaşım, kamu yatırımlarının akılcılığı, işlevselliği ve kamusal yarar ilkesine dair tartışmaların Harun Karadeniz ve arkadaşları tarafından o günlerde nihayete erdirildiği hatırlatalım. Sorulsun ki, genç bir mühendisin, 68 kuşağının simge isimlerinden bir gencin hukuksuz bir şekilde hapse atıldığını, hastalandığını, tedavisinin engellenerek ölümüne neden olunduğunu anlatalım.
Harun Karadeniz sadece bir mühendis değil 68 kuşağının da önemli simgelerinden biridir. Aynı zamanda 68 kuşağının ve mühendislik ailesinin üretken, yaratıcı bir üyesidir. Onunla simgeleşen değerlerin gönül gözüyle sevilmesi, inandıklarının bilince çıkarılması, görüş ve düşüncelerinin takip edilmesi, onun sözcülüğünü yaptığı halk için mühendislik yaklaşımının rehber alınmasının nedeni budur.
O bizim abimiz, kardeşimiz, omuzdaşımızdır. O bizim meslektaşımızdır. 7154 Sicil numaralı üyemizdir. O bizim Harun’umuzdur. Ve bütün bunlar bizlerin, biz inşaat mühendislerinin gurur kaynağıdır. Hiç şüphe yok ki Harun Karadeniz ve 68 kuşağı gençliği unutulmamayı ve teşekkürü hak ediyor. Onlara borcumuz var. Borcumuzun küçük bir kısmını unutmayarak, isimlerini her daim hatırlayarak ödeyebilir miyiz bilmiyorum. Ama bugünkü etkinliğimiz bunun içindir. Bugün burada olduğunuz, Harun Karadeniz’i yalnız bırakmadığınız için sizlere bir kez daha teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.