7. Uluslararası Tarihi Yapıların Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devri Sempozyumu Tamamlandı

Eklenme Tarihi: 01/10/2024

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası adına İMO Ankara ve İMO Diyarbakır Şubeleri yürütücülüğünde  Diyarbakır’da düzenlenen sempozyum 27 Eylül 2024 tarihinde Surp Giragos Kilisesi’nde gerçekleştirilen açılış konuşmalarıyla başladı. Sırasıyla Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İdris Bedirhanoğlu, İMO Diyarbakır Şubesi YK Başkanı Mahsum Çiya Korkmaz, İMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Onur Özergene, İMO Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna, Dicle Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeynel Fuat Toprak, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası adına Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Burç Baysal, Sur Belediyesi eş başkanı Fatma Gulan Önkol ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye eş başkanı Doğan Hatun birer konuşma gerçekleştirdi. Açılış konuşmaları sonrasında Ma Music tarafından gerçekleştirilen müzik dinletisiyle beraber açılış etkinliği tamamlandı.

İMO Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna yaptığı konuşmada, sempozyumun açılışının tarihi yapıların modern mühendislik yöntemleriyle nasıl güçlendirilebileceğine dair önemli bir örnek olan Surp Giragos Kilisesi’nde yapılmasının önemine değinerek, inşaat mühendislerinin üzerine düşen en önemli sorumluluklardan birinin böylesi önemli eserlerin gelecek kuşaklara devredilmesini sağlayacak mühendislik çözümlerinin bulunması ve uygulanması olduğunu belirtti.

İnşaat mühendisleri tarafından bu yapıların yapısal analizi yapılarak mevcut durumlarının değerlendirildiğini, bu analizler sayesinde olası zayıflıkların belirlenerek uygun müdahale yöntemlerinin geliştirildiğini, tarihi binaların depremler gibi doğal afetlere karşı dayanıklılığının artırılması, özellikle deprem kuşağında bulunan Türkiye gibi bir ülkede çok önemli bir yerde durduğunu kaydeden Suna, güçlendirme işlemleri sırasında, yapının tarihi ve mimari özelliklerinin korunmasının da ayrıca büyük bir özenle yapılması gerektiğini belirtti.

“Ne yazık ki tarihi eserler sadece doğal afetler nedeniyle değil, restorasyon çalışmalarındaki özensizlik, bilinçsiz kullanım, koruma çalışmaları için yeterli kaynak ayrılmaması gibi pek çok farklı nedenle zarar görmekte ve giderek yok olmaktadır.” diyen Suna, son yıllarda basına yansıyan bazı restorasyon çalışmalarının, yapının özgün görünümüne etki etmesi dolayısıyla haklı bir biçimde eleştiri konusu yapıldığını, tarihi yapılara uygulanacak restorasyon çalışmalarında yapısal müdahalelerin görünmezliğinin esas olduğunu, yapıdaki müdahalelerin, yapının estetiğini bozmayacak şekilde tasarlanmasının sağlanması gerektiğini, estetik ve teknik detayların arasında bir denge kurulması gerektiğini kaydetti.

Tarihi eserlerin güvenle geleceğe devredilmesinin, inşaat mühendisliği mesleği açısından çok önemli bir uzmanlık ve sorumluluk alanı olarak gördüğünü belirten Suna, “Bu yüzden de Sempozyumumuza özel bir önem ve anlam atfettiğimiz doğrudur. Bugün burada, çok değerli bir çabaya hep birlikte tanık olacağımızdan kuşkumuz yoktur. Elbette bu gibi bilimsel etkinliklerde sadece durum tespiti yapmakla yetinmiyor, beraberinde mesleki bilgi birikimi, uzmanlık alanlarına göre teknik anlamda neler yapılabileceğini tartışıyoruz.” dedi.

Suna sözlerini; “Böylesine kapsamlı, uluslararası katılımlı bir sempozyumun, baştan sona zorlu hazırlık sürecini kolektif bir ruhla örgütleyen ve verilen yoğun emeklerin sonucu olarak bugün burada hayata geçiren Ankara ve Diyarbakır Şube Yönetim Kurullarımıza hepinizin huzurlarında teşekkür ediyorum.

Başta Bilim, Danışma ve Düzenleme Kurulu üyeleri olmak üzere, çağrılı konuşmacılara, bildiri sunan meslektaşlarımıza ve işin mutfağında görev alan Oda personelimize de ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

İki gün sürecek olan Sempozyumun meslek alanımıza önemli katkılar sunacağına inanıyor, başarıyla geçmesini diliyorum” diyerek tamamladı.

Açılış sonrası akademik oturumlar ise Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde iki paralel oturum haline gerçekleştirilmeye başladı.

Sempozyumun akademik oturumlarının başlangıcında ilk sempozyumdan itibaren düzenleme kurulunda yer alarak bizleri yönlendiren ve yakın zamanda kaybettiğimiz hocaların hocası Dr. Erhan Karaesmen için hazırlanan “Dünyadan Ürkmeyen İnsan: Erhan Karaesmen” isimli video gösterimi yapıldı. Gösterim sonrasında Dr. Engin Karaesmen’e İMO YK Başkanı Nusret Suna tarafından onur ödülü takdim edildi.

A Salonu’ndaki 1A oturumu İMO YK 2. Başkanı Selçuk Uluata ve Prof. Dr. Gianmarco de Felice tarafından yönetildi. Oturumda çağrılı konuşmacı Prof. Dr. Elizabeth Vintzileou tarafından “Tarihi yığma yapılara verilen hasarlar ve müdahaleler: İyi ve kötü uygulamalar” başlıklı sunum gerçekleştirildi. Daha sonra sırasıyla: Özlem Balık tarafından “Pantokrator Sarnıcı restorasyon süreci”, Fevzi Sarıtaş tarafından “Geleneksel Alman yığma evlerinde güçlendirme”, Özge Öztürk Tokel tarafından “Tarihi Boğaz, Yıldız ve Kösepaşa köprülerinin restorasyon uygulama çalışmaları” ve Mergül  Akgün tarafından “Tarihi Yukarı (Koca) Köprüsü'nün restorasyon uygulaması” başlıklı bildiri sunumları gerçekleştirildi. Oturum sonunda oturum başkanları, çağrılı konuşmacı ve bildiri yazarlarına katılım belgeleri İMO Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Bülent Tatlı tarafından verildi.

B Salonu’ndaki 1B oturumu İMO İstanbul Şubesi YK Başkanı Sinem  Kolgu ve Prof. Dr. Neslihan Dalkılıç tarafından yönetildi. Oturumda sırasıyla: Raziye Peker tarafından “Varda (Alman Köprüsü) Köprüsü'nün restorasyonunun incelenmesi”, Necat Özgür tarafından “Kendirli Kilisesi restorasyonu: Bir tarih mi ortaya çıkarıldı, bir tarih mi yok edildi?”, Erdinç Önen tarafından “Hekimoğlu Ali Paşa Türbesi'nin mevcut durum tahkiki ve taşıyıcı kemere takviye önerisi” ve Ali Sarıalioğlu tarafından “Merzifon tarihi Kızlar Mektebi restorasyon ve deprem güçlendirme çalışmaları” başlıklı bildiri sunumları gerçekleştirildi. Oturum sonrasında oturum başkanları ve bildiri yazarlarına katılım belgeleri İMO Adana Şubesi YK Başkanı Hıdır Çak tarafından verildi.

A Salonu’ndaki 2A oturumu Doç. Dr. Sinan Açıkgöz ve Dr. Öğr. Üyesi Bora Pulatsu başkanlığında “Tarihi Yığma Yapıların Deprem Performansı” başlıklı mini sempozyum olarak gerçekleştirildi. Oturumda sırasıyla: Kökcan Dönmez tarafından “Geleneksel sivil mimari yapılarının deprem sonrası keşif verisinin toplanması için bir yaklaşım: Antakya’nın hımış evleri üzerinden 2023 Türkiye deprem sekansı deneyimi”, Baran Bozyiğit tarafından “Lazer doppler vibrometrisi kullanılarak tarihi duvar yapılarının deprem sonrası titreşim frekanslarının hızlı tahmini”, Ayşe Avşin tarafından “Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerden etkilenen tarihi köprüler”, Ali İkbal Tutar tarafından “Tarihi Adıyaman Mahmut El-Ensari Türbesi'nin yapısal performans değerlendirmesi”, İdris Bedirhanoğlu tarafından “Türkiye-Suriye depremlerinde hasar gören taş yığma yapıların deprem davranışı”, Arova Konak tarafından “Türkiye'nin Güneydoğusu'ndaki tarihi taş yığma camiinin sismik değerlendirilmesi” ve Bora Pulatsu tarafından “Güçlendirilmemiş yığma yapıların çökme mekanizmasının, süreksizlik tabanlı analiz yoluyla incelenmesi” başlıklı bildirilerin sunumları gerçekleştirildi. Oturum sonrasında oturum başkanları ve bildiri yazarlarına katılım belgeleri TMMOB YK Sayman Üyesi Özgür Topçu tarafından verildi.

B Salonu’ndaki 2B oturumu İMO YK Üyesi Tansel Önal ve Prof. Dr. M.  Salih Keskin tarafından yönetildi. Oturumda sırasıyla: Mustafa Laman tarafından “Tarihi yapılarda geoteknik uygulamalar”, Şule Ergün tarafından “Anıtsal yapılarda zemin çağdaş güçlendirme yöntemlerinin karşılaştırmalı analizi: Uygulanmış koruma çalışmaları üzerinden bir değerlendirme”, Nihan Doğramacı Aksoylar tarafından “Tarihi ahşap çatı birleşim davranışının deneysel incelenmesi”, Ebru Kılıç Bakırhan tarafından “Tarihi yapılarda tespit edilen sorunların yapı malzemeleri üzerinden iyileştirilmesi”, CevdetŞentürk tarafından “Kılıçlama yöntemi ile duvar ve döşeme bağlantılarının depreme karşı davranışa etkisi” ve Merve Ertürk tarafından “19. Yüzyıl Anadolu Rum Ortodoks Kiliseleri: Krom Vadisi örneği” başlıklı bildiri sunumları gerçekleştirildi.  Oturum sonunda oturum başkanları ve bildiri yazarlarına katılım belgeleri İMO Muğla Şubesi YK Başkanı Fırat Kahyaoğlu tarafından verildi.

Sempozyumun birinci günü açılış etkinliklerinin ardından düzenlenen 4 oturum ile tamamlandı.

A Salonu’ndaki 3A oturumu İMO Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna ve Prof. Dr. Elizabeth Vintzileou başkanlığında gerçekleştirildi. Oturumda ilk önce çağrılı konuşmacı Prof. Dr. Alperİlki tarafından “Lefkoşa Selimiye Camii'nin (Lefkoşa Ayasofya Kilisesi) devam eden restorasyon projesinin Yapısal ve Deprem Mühendisliği Yönlerine odaklanan kısa bir öyküsü” başlıklı sunum gerçekleştirildi. Sonrasında sırasıyla: İsmail Hakkı Tarhan tarafından “Düzlem içi yüklü yığma duvarların lif takviyeli polimer ile optimum güçlendirilmesi”, Mustafa Esat Güneş tarafından “Donatılı harçlar ile güçlendirmede farklı bileşen etkilerinin araştırılması” ve Hatice Ayşegül Demir tarafından “Bergama Bedesteni'nin strüktürel analizi ve deprem performansı” başlıklı bildiri sunumları gerçekleştirildi. Oturum sonunda oturum başkanları, çağrılı konuşmacı ve bildiri yazarlarına katılım belgeleri İMO Yönetim Kurulu Üyesi Evren Korkmazer tarafından verildi.

B Salonu’ndaki 3B oturumu İMO İzmir Şubesi YK Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar ve Doç. Dr. Mehmet Emin Öncü başkanlığında gerçekleştirildi. Oturumda sırasıyla Alper Çelik tarafından “Tekstil donatılı harç şeritlerle güçlendirilen tuğla duvarlarda arayüzey kayma gerilmesi - sıyrılma deplasmanı davranışının deneysel olarak incelenmesi”, Burcu Dinç Şengönül tarafından “Kapadokya atık volkanik tüfü ile üretilmiş enjeksiyon malzemesinin yerinde uygulaması” ve Didem Oktay tarafından “Nanofiber selüloz katkılı kireç esaslı enjeksiyon malzemelerinin tasarımı ve incelenmesi” başlıklı bildiri sunumları gerçekleştirildi. Oturum sonunda oturum başkanları ve bildiri yazarlarına katılım belgeleri İMO Yönetim Kurulu Üyesi Jale Alel tarafından verildi.

A Salonu’ndaki 4A oturumu İMO Ankara Şubesi YK Başkanı Ahmet Onur Özergene ve Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir başkanlığında gerçekleştirildi. Oturumda öncelikle davetli konuşmacı Prof. Dr. Hakkı Polat Gülkan tarafından “Diyarbakır'daki Dört Ayaklı Minare'nin Mw7.7 Kahramanmaraş Depremi Sonrası Performans Değerlendirmesi” başlıklı sunum gerçekleştirildi. Sonrasında ise çağrılı konuşmacı Prof. Dr. Sergio Lagomarsino tarafından “Tarihi yığma yapıların sismik değerlendirmesi ve güçlendirilmesi için modelleme stratejileri” başlıklı sunum gerçekleştirildi. Sonrasında sırasıyla: Oğuzhan Çelebi tarafından “Tarihi Gümüşhane Kamberli Köprüsü'nün sismik davranışının incelenmesi”, Selin Koca tarafından “Tekirdağ Rüstem Paşa Camii'nin yapısal analizi, koruma ve güçlendirme önerileri”, Sedat Kömürcü tarafından “Kohezif ara yüzey elemanlar ile modellenen dairesel yığma kemerlerinin kırılma mekanizmalarının belirlenmesi” ve Wrya Sabir Abdullah tarafından “Çağdaş yeniden inşa sürecinin değişen mimari genotipe etkisi” başlıklı sunumlar gerçekleştirildi. Oturum sonunda oturum başkanları, çağrılı konuşmacı, davetli konuşmacı ve bildiri yazarlarına katılım belgeleri İMO Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mahsum Çiya Korkmaz tarafından verildi.

B Salonu’ndaki 4B oturumu Prof. Dr. Hakkı Polat Gülkan ve İdris Bedirhanoğlu başkanlığında gerçekleştirildi. Oturumda sırasıyla Amin Bagherzadeh Azar tarafından “Tarihi yığma kemer köprünün patlama yükü altında güçlendirilmesi”, Şahin Güneş tarafından “Tarihi Meslek lisesi yapı kompleksinin deprem güçlendirmesi” ve Bilgehan Bakırhan tarafından “Tarihi yapılarda deprem sonrası yangınla mücadele” başlıklı bildiri sunumları gerçekleştirildi. Oturum sonunda oturum başkanları ve bildiri yazarlarına katılım belgeleri İMO Sakarya Şubesi YK Başkanı Semih Uçar tarafından verildi.

A Salonu’ndaki 5A oturumu İMO Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mahsum Çiya Korkmaz ve Prof. Dr. Mustafa Laman başkanlığında gerçekleştirildi. Oturumda öncelikle çağrılı konuşmacı Prof. Dr. Gianmarco de Felice tarafından “Tarihi taş yapıların depreme karşı güçlendirilmesi için yeni teknolojiler” başlıklı sunum gerçekleştirildi. Sonrasında sırasıyla: Murat Doğruyol tarafından “Çimento esaslı harçların tarihi yapılar üzerine etkisi”, Bora Pulatsu tarafından “Kereste bazlı güçlendirme ile güçlendirilmemiş yığma duvarların düzlem içi hasar mekanizmasının simülasyonu”, Gökhan Kaplan tarafından “Doğal zeolit ve polipropilen lif katkılı kireç harçlarının fiziko-mekanik özellikleri”, Kemal Erdil tarafından “Kan ununun kireç esaslı harçlarda katkı malzemesi olarak kullanılması”, Yunus Arca ve Anıl Özdemir tarafından “Tahribatsız yerinde ölçüm teknikleriyle elde edilen taş basınç dayanımlarının tahrip edici laboratuvar testleriyle karşılaştırılması” başlıklı sunumlar gerçekleştirildi. Oturum sonunda oturum başkanları, çağrılı konuşmacı ve bildiri yazarlarına katılım belgeleri İMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Onur Özergene tarafından verildi.

B Salonu’ndaki 5B oturumu İMO Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Jale Alel ve Halim Karaşin başkanlığında gerçekleştirildi. Oturumda sırasıyla Cemile Duman tarafından “Denetimli makine öğrenimi yöntemleriyle tarihi yığma minarelerde hasar tespiti”, Yasemin Ercan Gündüz tarafından “Mardin'in Eryeri Mahallesi'nde bulunan geleneksel evlerin yapısal koruma sorunları”, İzzettin Kutlu tarafından “Diyarbakır On Gözlü Köprü'nün değişen çevresi ve dijital modelleme yaklaşımı”, Yaşar Subaşı Direk tarafından “Van Ernis Köy Enstitüsü taş yığma hamam yapısının deprem performansının belirlenmesi” ve Sevda Duygu Kolbay tarafından “Tarihi yapılarda su odaklı tasarım: Konya İnce Minareli Medrese donanım kuruluşu üzerinden bir bakış” başlıklı bildiri sunumları gerçekleştirildi. Oturum sonunda oturum başkanları ve bildiri yazarlarına katılım belgeleri İMO Yönetim Kurulu Üyesi Tansel Önal tarafından verildi.

 

  • IMG_4616.JPG
  • IMG_4622.JPG
  • IMG_4634.JPG
  • IMG_4639.JPG
  • IMG_4648.JPG
  • IMG_4660.JPG
  • IMG_4664.JPG
  • IMG_4671.JPG
  • IMG_4675.JPG
  • IMG_4677.JPG
  • IMG_4694.JPG
  • IMG_4708.JPG
  • IMG_4779.JPG
  • IMG_4849.JPG
  • IMG_4877.JPG
  • IMG_4878.JPG
  • IMG_4884.JPG
  • IMG_4903.JPG
  • IMG_4930.JPG
  • IMG_4945.JPG
  • IMG_4952.JPG
  • IMG_4996.JPG
  • WhatsApp Image 2024-09-27 at 16.48.41.jpeg
  • WhatsApp Image 2024-09-27 at 17.23.26.jpeg
  • WhatsApp Image 2024-09-27 at 18.45.48.jpeg
  • WhatsApp Image 2024-09-27 at 20.31.37.jpeg
  • WhatsApp Image 2024-09-28 at 17.54.08.jpeg
  • WhatsApp Image 2024-09-28 at 17.58.55.jpeg
  • WhatsApp Image 2024-09-28 at 19.18.15.jpeg
  • WhatsApp Image 2024-09-28 at 19.18.39.jpeg
  • WhatsApp Image 2024-09-28 at 19.18.46.jpeg
  • WhatsApp Image 2024-09-28 at 21.16.16(1).jpeg
  • WhatsApp Image 2024-09-28 at 21.16.16.jpeg
  • WhatsApp Image 2024-09-28 at 21.16.25.jpeg
  • WhatsApp Image 2024-09-28 at 21.17.06.jpeg

 

 



TMMOB
İnşaat Mühendisleri Odası